NaslovnaO namaVestiArhivaSaradniciBaza igračaLog in/outPredodređenost, praćenje i odabir igračaIzgradnja umnih sposobnostiIzgradnja telesnih sposobnostiIndividualna
taktika
Taktika individualne tehnike 1:1ŠutiranjeGrupna
taktika
UvodPredodređenost u odnosu na opšte sposobnostiPredodređenost u odnosu na specifične sposobnostiPraćenjeOdabirPosvećenost umnim vrednostimaTimski radni duhTimski pobednički duhZdravlje igračaIshrana, oporavak i odmorZagrevanje i istezanjeRazvoj motoričkih sposobnostiRazvoj tehnike kretanjaSila i snagaUvodOpšta individualna taktikaKoordinate koje uređuju igruParametri koji uređuju igruIndividualna taktika u napaduIndividualna taktika u odbraniOdbrambeni stav i bočno kretanjeLicem ka košuLeđima ka košuOrganizator PG #1Bek šuter SG #2Krilo SF #3Krilni centar PF #4Centar C #5All-around AABlokiranje šutaHvatanje promašenih loptiUmna strana šutiranjaSlobodna bacanjaZavršnice ispod košaZavršnice sa polu-odstojanjaSkok šut = SŠVežbe za šutiranjeKontranapadIgra bez blokada u zoni šutaIgra sa blokadama 2 na 2Igra sa blokadama 3 na 3Igra sa blokadama 4 na 4UvodAntropometrijska predodređenostFiziološka predodređenostMotorička predodređenostPsihološka predodređenostSociološka predodređenostUvodOpšte taktičke sposobnostiIndividualne taktičko-tehničke sposobnostiGrupne taktičko-tehničke sposobnostiTimske taktičko-tehničke sposobnostiStrpljenje kroz delovanje u sadašnjostiSkromnost, požrtvovanje ...Odnosi sa okruženjemRad sa uživanjem i izgradnja radnih navikaIzgradnja samopouzdanjaOtpornost na nepravduPlaniranje, izgradnja i odanost ciljuOdlučnost, motivisanost ...Nesebičnost kroz lično žrtvovanjeLiderske sposobnostiSposobnost ujedinjenjaVolja za pobedomOdlučivanje pod stresomBreme pobede i porazaBrzinaSkočnostIzdržljivostPrelasci unutar V-H-L kretanjaHodanjeBazična koordinacijaSvestranost u pokretljivostiTehnika trčanjaUvodOdređivanje vrste snageOdređivanje opterećenjaGornji deo telaSrednji deo telaDonji deo telaCelo teloUvodPregled igreLukavstvo i varkaProstoriRastojanjaUgloviStrpljenjePredviđanjePravovremenostKreativnostNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaNapadOdbranaTrening mehanike i zagrevanje za trening SŠSŠ u situacijama, takmičarsko šutiranjeSŠ nakon rada sa opterećenjem

ODBRAMBENI STAV I BOČNO KRETANJE

01. UVOD

02. BIOMEHANIČKA I ANATOMSKA ANALIZA POJEDINAČNIH POKRETA KOJI ČINE KOMPLEKSNO KRETANJE U ODBRANBENOM STAVU

03. TAKTIČKI CILJEVI U IGRI 1:1 PROTIV NAPADAČA SA LOPTOM LICEM KA KOŠU

04. POLOŽAJ ODBRANBENOG IGRAČA U ODNOSU NA NAPADAČA I KOŠ

05. STATIČKI ODBRANBENI STAV U MESTU

06. DINAMIČKI ODBRANBENI STAV U MESTU

07. METODSKI POSTUPAK UČENJA KRETANJA U ODBRANBENOM STAVU

08. ODKORAK VODEĆOM NOGOM I DOKORAK VODEĆOM NOGOM

09. ODKORAK VODEĆOM NOGOM I DOKORAK PRATEĆOM NOGOM

UVOD

Zašto je razvoj odbranbenih sposobnosti toliko važan i zastupljen u radu sa mladim igračima? Dali samo zbog toga što je samo po sebi razvoj odbranbenih sposobnosti bitan bar koliko i razvoj napadačkih sposobnosti, ili postoji još razloga?

Kakvo je naše iskustvo sa dobrim odbranbenim igračima? Dali oni izgradjuju timski način igranja ili ga razgradjuju? Dali se oni kroz svoju odbranu žrtvuju za uspeh tima ili ne? Dali smo ikada upoznali dobrog odbranbenog igrača koji je bio psihološki nezreo za svoje godine? Na kraju, dali smo ikada videli dobrog odbranbenog igrača koji je bio loš čovek?

Tog smo verovanja da kroz razvoj odbranbenih sposobnosti mladi igrači imaju višestruku korist. Košarkaški je lako opisati sve dobrobiti koje proizilaze iz dobre odbrane. Ono što je nama naše iskustvo dalo je da smo kroz razvoj odbranbenih sposobnosti kod mladih igrača postizali mnogo više od same košarke.

Poznato je da se najveći talenti gube u periodu kada prelaze iz mladjih kategorija u seniorski tim i ako talenat mladih igrača i dalje nije sporan. Sa tim se i mi slažemo. Ali zašto tada oni nestaju sa scene? Zašto mladi igrači i pored svog talenta prečesto ne uspevaju u seniorskoj konkurenciji? Možda je neophodno da znamo više šta znači „Talenat“.

Uvek, ali uvek, kada pričamo o talentu, pričamo o talentu mladog igrača u napadu. Zbog toga postavljamo pitanje: Dali je talenat samo reč koja opisuje napadačke sposobnosti igrača? Ako je samo to, zašto onda velika većina mladih igrača koji su imali talenat kao napadači, nisu bili srazmerno uspešni u seniorskoj konkurenciji u odnosu na konkurenciju u mladjim kategorijama. U tom kontekstu, šta sa ostalim sposobnostima koje mlad igrač mora da poseduje da bi bio uspešan u igri sa seniorima. Na primer, da li istovremeno treba posvetiti istu pažnju i talentu koji igrač poseduje kada igra odbranu.

Biti uspešan član seniorskog tima je mnogo više nego talenat koji mlad igrač poseduje u napadačkim delovanjima. Biti uspešan član seniorskog tima prvo znači biti ČOVEK. Mladići u seniorskoj konkurenciji ne uspevaju. U seniorskoj konkurenciji uspevaju ODRASLI LJUDI. Dužina košarkaškog života svakog igrača je u direktnoj zavisnosti od sledeće dobijene ili izgubljene utakmice. Oni koji su spremni da prežive golgotu koju nosi borba da se dobije svaka utakmica, opstaju. Ostali, ..... Zbog toga smo pobornici da mladog igrača u seniorsku košarku ne može da uvede talenat u napadu koju on poseduje. Svakako, taj talenat se ne može zanemariti i on se mora negovati i razvijati. Tu dvojbe nema. Ono u šta apsolutno verujemo je da je neraskidivi deo odluke kojom usmeravamo mladog igrača ka seniorskoj košarci, sposobnost mladog igrača da se svojim odbranbenim delovanjima izbori za status unutar seniorskog tima.

Namerno koristimo reč „izbori“. Opet ću se pozvati na naše iskustvo. Nikada ni jedan igrač nije „oprostio“ svom treneru što mu je dao šansu. Mi treneri, u svojoj dobroj volji da pomognemo mladom igraču da što pre dodje do prave prilike, činimo vrlo često loše «usluge» mladom igraču. Ako želimo dobro mladom igraču, mi ne treba da mu damo šansu. Mi treba da mu stvorimo uslove da se sam izbori za svoju šansu. Samo tada će igrač znati kako se respektuje svaki minut proveden u igri. Samo tada će njegov žar za sledećim minutom biti još veći.

Sada, kada imamo sve ovo ispred sebe, kada znamo sve što znamo, naša odluka će biti bazirana na činjenicama a ne na maštanjima. Ako imamo ovakav odnos prema mladom igraču kojeg hoćemo da uvrstimo u seniorsku konkurenciju, budimo sigurni da tako gradimo osobu koja psihološki odrasta nevidjenom brzinom. Budimo sigurni da se nikada u budućnosti nećemo zapitati gde smo pogrešili. Sa takvim odnosom prema mladim ljudima mi stvaramo nesalomive košarkaške ratnike.

Ipak, još uvek nismo dali odgovor na pitanje kada je trenutak da mladog igrača prevedemo iz kategorije mladića u kategoriju čoveka, iz mladjih kategorija u seniorsku košarku. Kada je trnutak da mladog igrača iz načina igre u kojoj je slava na prvom mestu i koji upražnjava i timovima mladjih kategorija treba prekomandovati u seniorski tim i u način igre u kojoj se zaradjuje novac.

Momenat kada se mlad igrač uključuje u seniorski tim:

Zamislimo da imamo u grupi mladih igrača jednog za koga smo skoro sigurni da ima sve neophodno da se uključi u rad našeg seniorskog tima. Kažemo „skoro sigurni“ ali ipak osećamo da nešto nedostaje da bi bili apsolutno sigurni. Naše iskustvo koje je bazirano na radu sa mnogim mladim igračima koji su uspevali ali i onima koji nisu uspevali, nam nedvosmisleno kaže sledeće.

Naš mlad igrač mora biti sposoban da u normalnim okolnostima igra korektnu odbranu na svojoj poziciji protiv prosečnog igrača u ligi u kojoj igra naš seniorski tim. Pri tome ne moramo da tražimo da, kada je on u igri, preostali deo tima čini posebne napore kako bi pomogao mladom igraču da bude uspešan u svojim odbranbenim nastojanjima.Ako imamo takvog igrača, budimo sigurni da je zaradio svoju šansu.

Na nama je da mu sada ne oduzmemo ono što mu pripada.

Pri tome nikada ne zaboraviti da pitanje mentalnog pristupa prema odbranbenim zahtevima počinje od odbranbenog stava.Odbranbeni stav nije samo pitanje izvedbe košarkaškog elementa. To takodje nije ni pitanje atletskih i motoričkih sposobnosti, antroprometrijskih vrlina ili biomehaničkih sposobnosti. Odbranbeni stav je mnogo, mnogo više od navedenog.

Odbranbeni stav je, uz sve navedeno, stanje svesti u odnosu na saigrače i u odnosu na samopouzdanje. Stanje svesti koja je spremna da se odupre nepravdi. Stanje koje odražava odlučnost i spremnost na žrtvu koja se prinosi za dobrobit čitavog tima. Stanje koje saigrače ujedinjuje a protivnika razjedinjuje. Stanje koje vodi ka liderstvu. Odbranbeni stav je stanje uma koje je spremno na svaku vrstu fizičkog i mentalnog pritiska.Stanje koje prećutno iskazuje stvarnu želju za pobedom.

Zbog toga duboko verujemo da skoro sve dobro u toku utakmice koje želimo da se dešava, potiče iz našeg ličnog odnosa prema odbranbenom stavu. Pravilan odnos i kontinuirana primena odbranbenog stava uspostavljaju visok standard ispod kojeg se ne ide u toku utakmice.